SON DAKİKA HABERİ: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kararlar aldı. Alınan karara göre; havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalara taksit yapılamayacak.
Son dakika haberi! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik yeni adımlar attı.
BDDK'nın yeni aldığı karara göre, havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalara taksit yapılamayacak.
BDDK'dan yapılan açıklamada, "Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında 31 Temmuz 2023 tarihinde Kurumumuz internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulduğu üzere, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verilmiştir. Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir." denildi.
"KREDİ KARTI İLE HARCAMA MALİYETİ ARTACAK"
BDDK, ihtiyaç kredileri ve kredi kartıyla harcamalardaki artışı önlemeye yönelik de kararlar aldı.
Kararla, ihtiyaç kredileri, nakit çekim dahil kredi kartı harcamaları, taşıt kredilerinin bankaların sermaye yeterlilik ölçümündeki risk ağırlığı artarken, bu krediler için risk ağırlığı yüzde 50 fazla ile hesaplanacak.
Sektör temsilcileri, bu kararla ihtiyaç ve taşıt kredileriyle kredi kartı harcamalarının maliyetinin artacağını vurguladı.
FAİZLER YÜKSELMİŞTİ Geçtiğimiz hafta da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranını yüzde 2,89’a yükseltilmişti.
KREDİ KARTI BORÇLARI 3 KAT ARTTI BDDK'nın 21 Temmuz haftasına ait verilerine göre, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına olan toplam borç 2 trilyon 208 milyar 668 milyon liraya ulaştı. Tüketici kredilerindeki toplam borç 1 trilyon 401 milyar lirayı aşarken burada en çok payı 877 milyar 273 milyon lirayla ihtiyaç kredisi borcu oluşturdu. Düşük faizli olması nedeniyle vatandaşın son dönemde daha çok kullanmayı tercih ettiği bireysel kredi kartlarındaki toplam borç ise 807 milyar 273 milyon liraya çıktı.